На Хмельниччині легкоатлет-агент фсб за день пробігав до 50 км, щоб шпигувати для рф

На Хмельниччині легкоатлет-агент фсб за день пробігав до 50 км, щоб шпигувати для рф

У Хмельницькій області легкоатлет-агент ФСБ щодня пробігав до 50 кілометрів, щоб шпигувати для російських спецслужб. За це він отримав 15 років ув'язнення.

Про це повідомила пресслужба Служби безпеки України в Telegram-каналі. Як зазначається, місцевий тренер з легкої атлетики майже кожного дня пробігав від 10 до 50 км для відслідковування місця базування та маршрути руху українських військ.

Коли зловмисник біг, то одночасно здійснював приховану фото- та відеозйомку. Він використовував камеру на мобільному телефоні, який закріплював на своїй руці. Його основними завданнями була розвідка місць із важким озброєнням та боєприпасами українських військ.

Крім того, легкоатлет розробив для російських кураторів топографічну схему. Там він зазначив координати блокпостів на автошляхах Хмельниччини. Інформація була необхідна окупантам, аби можна було планувати обстріли та розвідувально-диверсійні операції.

СБУ затримали чоловіка у травні минулого року, коли він приховано робив фотографії одного з об’єктів Укрзалізниці. Він отримав 15 років в'язниці з конфіскацією майна. У ході слідства з'ясувалось, що 55-річний тренер був дистанційно завербований співробітником ФСБ у березні того ж року. Він є колишнім випускником Ленінградського військового училища. Там він навчався ще за часів Радянського Союзу і до 1992 року служив у Таманській дивізії на території росії. Потім тренер звільнився зі служби та перебрався в Україну.

За виконані завдання легкоатлет отримував від російських спецслужб гроші, які надходили на банківську картку. Його визнали винним за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Служба безпеки повідомила про затримання доцента університету. Він працював на російське ГРУ та вносив корективи у ракетно-артилерійські удари росії по Харкову.

Головне