На Харківщині викрили шахраїв, які під виглядом соцвиплат викрадали гроші з карток українців

На Харківщині викрили шахраїв, які під виглядом соцвиплат викрадали гроші з карток українців

Злочинне угруповання, яке займалося шахрайством та викрадало банківські дані громадян, викрили на Харківщині. Про це повідомили у Національній поліції України.

За даними правоохоронців, зловмисники створювали та розсилали фішингові посилання під виглядом оформлення соціальної допомоги. Таким чином зловмисники отримували банківські дані громадян та викрадали з їхніх карток гроші. 

Злочинну схему організували двоє мешканців Харківщини, а згодом залучили до неї ще двох спільників. Шахраї створювали фішингові сайти, схожі на офіційні вебресурси державних банків, та поширювали посилання на них у соцмережах. 

"Громадянам пропонували заповнити онлайн-форми для отримання фінансової допомоги від міжнародних організацій або виплати соціальної допомоги від держави, у тому числі єПідтримки. Перейшовши за посиланнями, потерпілі потрапляли на фішинговий ресурс, де вводили дані банківських карток. У такий спосіб зловмисники отримували доступ до рахунків громадян та привласнювали їх заощадження. В подальшому отримані кошти правопорушники "виводили" на підконтрольні рахунки за допомогою платіжних систем", - йдеться у повідомленні. 

Співробітники правоохоронних органів провели низку обшуків у місцях проживання зловмисників та вилучили у них комп’ютерну техніку, накопичувачі даних, мобільні телефони, банківські картки і гроші. 

Всього правоохоронці встановили 13 епізодів злочинної діяльності членів угруповання.

Шахраям оголосили підозру за ч. 4 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України та відправили під варту. Зловмисникам загрожує до 12 позбавлення волі.

Як повідомляли "Ми-Україна", у Києві поліція проводить перевірку збору грошей на потреби українських військових.

Головне