На Гаїті озброєні банди напали на в'язницю і випустили 4000 в'язнів

На Гаїті озброєні банди напали на в'язницю і випустили 4000 в'язнів

Після того, як озброєні банди на Гаїті взяли штурмом дві в'язниці та випустили на волю близько 4000 ув'язнених, влада країни запровадила у столичному Порт-о-Пренса та його околицях комендантську годину. Як пише The Independent, правоохоронцям дозволили використовували проти злочинців "всі можливо законні засоби". 

Уряд Гаїті оголосив надзвичайний стан 3 березня після кількох поспіль днів насильства в столиці, кульмінацією якого став напад на головну в'язницю країни та ще одну тюрму поблизу - у місті Круа-де-Буке. Задля наведення ладу в країні, влада негайно ввела комендантську годину, яка попередньо діятиме з 18:00 до 06:00 упродовж найближчих діб. 

Правоохоронні органи держав отримали "наказ використовувати всі законні засоби, які є в їхньому розпорядженні, для забезпечення дотримання комендантської години та затримання тих, хто її порушує".

Відповідальність за хаос насильства на Гаїті взяв на себе колишній офіцер поліції, а нині лідер банди Джиммі Шерізьє. За його словами, ключова мета цих дій - повалення влади прем'єр-міністра Аріеля Анрі. Сам політик нині знаходиться за кордоном, намагаючись заручитися підтримкою сил безпеки за підтримки ООН для стабілізації ситуації всередині країни.

Наразі в країні банди контролюють більшу частину Порт-о-Пренса – столиці та головного порту Гаїті. Це перекриває життєво важливі лінії постачання до інших частин країни. Банди також тероризують населення міста і змушують близько 200 000 людей покинути свої домівки через невибіркові вбивства, викрадення, підпали і зґвалтування.

Як писав "Ми-Україна" раніше, торік у жовтні Рада безпеки ООН дозволила відправити іноземних військових на Гаїті на тлі того, як країна бореться з насильством та політичним паралічем.

Головне