На Донеччині викрито інформаторку, яка передавала священнику УПЦ МП дані про ЗСУ

На Донеччині викрито інформаторку, яка передавала священнику УПЦ МП дані про ЗСУ

У Донецькій області було викрито інформаторку, яка передавала священнику Української православної церкви Московського патріархату дані про розташування техніки і особового складу Збройних сил України.

Про це повідомила пресслужба Служби безпеки України в Telegram-каналі. Як зазначається, жінка "зливала" геолокації підрозділів українських військ у районі Краматорська.

"Зв'язковим" був колишній настоятель одного з храмів УПЦ МП на Донеччині. Він на початку повномасштабного вторгнення росії виїхав до рф і тепер працює там на ФСБ. Раніше фігурантка була помічницею настоятеля, але коли він втік до росії, не перестала тримати із ним контакт.

На початку 2023 року жінка також виїжджала до росії через країни Європейського Союзу. Це потрібно було, щоб налагодити розвідувально-підривну діяльність проти України. Її куратором у ФСБ є колишній очільник розвідки артилерії 100-ї окремої мотострілецької бригади рф. З ним у росії вона зустрілась та отримала інструктаж. Куратор також визначив їй головні завдання та канали комунікації через клірика.

Пізніше жінка повернулась в Україну і почала збирати розвідувальну інформацію про ЗСУ. З екснастоятелем УПЦ МП вона спілкувалась в анонімному чаті в месенджері.

СБУ затримала зрадницю у її помешканні у селищі Красноторка Донецької області. Під час обшуку в неї вилучили мобільний телефон та планшет. Їх вона використовувала для передачі інформації загарбникам. Їй повідомлено про підозру та взято під варту. Фігурантці загрожує до восьми років позбавлення волі.

сбу1.jpg (131 KB)

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, в Одесі правоохоронці затримали російського агента, який готував диверсії та допомагав ворогу.

Головне