На 87-му році життя помер дисидент та політв’язень радянських концтаборів Степан Хмара

На 87-му році життя помер дисидент та політв’язень радянських концтаборів Степан Хмара

Український правозахисник, дисидент, Герой України та нардеп трьох скликань Степан Хмара пішов з життя у середу, 21 лютого 2024 року. Йому було 86 років. Про це повідомила його дружина Росколяна Хмара. 

"Не хочу у це повірити. Мій найдорожчий у світі чоловік помер. Все", - написала вона на своїй сторінці у Facebook. 

Дружина Степана Хмари додала, що дуже хотіла бачити його щасливе обличчя, коли Україна переможе у війні.

"Він був таким красивим навіть у свої 86. Його голубі очі вже не були такими чисто голубими, але все ж бездонними. Він так любив Україну і українців. Він рвав свою душу і серце за неї. І Україна підніметься з попелу, вона Воскресне! Я знаю…", - зазначила вона. 

Степан Хмара увійшов в історію як борець за незалежність України та співавтор Конституції нашої держави. У 1980 році за  українську націоналістичну діяльність був заарештований КДБ, його засудили до семирічного терміну у радянських концтаборах та ще п'яти років заслання. Перебуваючи в ув'язненні він не зрадив своїй позиції та не припинив дисидентську діяльність.

Вийшовши з тюрми у 1987 року Степан Хмара повернувся в рідну країну та долучився до Української гельсінської спілки. У 1990 році вперше був обраний народним депутатом. Після проголошення Незалежності України він ще двічі обирався нардепом (1994-1998 та 2002-2006). Брав активну участь у Помаранчевій революції. 

У 2006 році йому було присвоєно звання Героя України, у 2007 році його відзначили Орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня, а у 2008 - Орденом Свободи.

Як писав "Ми-Україна" раніше, на 83-му році життя помер український актор театру та кіно, телеведучий Анатолій Дриженко.

 

 

 

 

Головне