МЗС України звернулося до ООН та МКЧХ з проханням про гуманітарну допомогу в Курській області

МЗС України звернулося до ООН та МКЧХ з проханням про гуманітарну допомогу в Курській області

Міністерство закордонних справ України офіційно звернулося до Організації Об'єднаних Націй (ООН) та Міжнародного Комітету Червоного Хреста (МКЧХ) з проханням долучитися до гуманітарного реагування в районах Курської області.

Про це йдеться у заяві МЗС.

“Україна, дотримуючись всіх норм і принципів міжнародного гуманітарного права та прав людини, здійснюючи ефективний контроль окремих районів Курської області, неухильно дотримується взятих на себе міжнародних зобов’язань у сфері міжнародного гуманітарного права, зокрема щодо захисту цивільного населення під час ведення бойових дій”, - зазначено у заяві.

В МЗС додали, що Сили Оборони України як цивілізована європейська армія проявили високий професіоналізм і повне дотримання принципів міжнародного гуманітарного права.

“Цивільні мешканці на території Курської області отримували та отримують гуманітарну допомогу, задоволення основних гуманітарних потреб, можливість виїзду з районів бойових дій”, - підкреслює МЗС.

В МЗС закликали ООН долучитися до гуманітарних заходів в регіоні та направили відповідну ноту. Окрім того, було надіслано ноту і до МКЧХ з проханням долучитися до заходів гуманітарного реагування та здійснювати моніторинг дотримання принципів міжнародного гуманітарного права відповідно до Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року.

Нагадаємо, раніше обговорювалася ідея створення гуманітарного коридору для повернення певних категорій затриманих окупантами українських громадян додому через Туреччину. Спочатку росія погодилася на цю ініціативу, але пізніше відмовилася від неї.

Як писав “Ми-Україна” раніше, за першу половину вересня російські війська випустили понад 640 дронів-камікадзе “шахед” по українських містах і селах, більшість з яких було збито українськими силами ППО.

Головне