МЗС Франції: Перші літаки Mirage 2000-5 прибудуть до України на початку 2025 року

МЗС Франції: Перші літаки Mirage 2000-5 прибудуть до України на початку 2025 року

Україна отримає перші літаки Mirage 2000-5 від Франції на початку 2025 року.

Про це повідомив міністр закордонних справ Франції Жан-Ноель Барро під час прес-конференції.

"Франція продовжуватиме підтримку України, надаючи військову техніку та обладнання. Перші літаки Mirage 2000 будуть передані вже на початку наступного року. Також Франція готуватиме українських пілотів для цих літаків", – зазначив Барро.

Міністр підкреслив, що Франція є першою країною, яка бере участь у підготовці цілої військової бригади для України, зокрема бригади Анни Київської.

 

Що відомо про винищувач Mirage 2000-5

 

Mirage 2000-5 — це сучасний багатоцільовий винищувач французького виробництва, який використовується для виконання різних завдань, таких як повітряна перевага, перехоплення, а також завдання ударів по наземних цілях. Цей літак належить до сімейства Mirage 2000, яке було розроблене компанією Dassault Aviation. Версія 2000-5 має вдосконалену авіоніку, поліпшені радарні системи та здатна нести широкий спектр озброєння.

Mirage 2000-5 може бути озброєний крилатими ракетами великої дальності, такими як Storm Shadow та SCALP. Ці ракети призначені для високоточних ударів по важливих стратегічних цілях на великій відстані, що робить Mirage 2000-5 важливою платформою для проведення точкових авіаударів.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, у Північнній Кореї заявили, що нібито виявили біля Пхеньяна південнокорейський безпілотник Південної Кореї - країні пригрозили можливістю війни.

Головне