МВС оголосило про збір зразків ДНК українців, які перебувають за кордоном

МВС оголосило про збір зразків ДНК українців, які перебувають за кордоном

Міністерство внутрішніх справ України оголосило про збір зразків ДНК українців, які наразі вимушено перебувають за кордоном через повномасштабне вторгнення росії в Україну.

Про це повідомив пресцентр відомства. Як зазначається, відповідний збір ДНК-профілів оголосили для упізнання тіл людей, які, ймовірно, загинули, внаслідок агресії рф.

Записатися для здачі ДНК-зразків українці, які перебувають за кордоном, можуть до 15 січня. Це допоможе в пошуку та ідентифікації родичів, які є зниклими безвісти. Для реєстрації необхідно заповнити заявку, надіслати її на електронну адресу [email protected] та визначитися із місцем забору зразків ДНК, зазначив заступник міністра внутрішніх справ Леонід Тимченко.

"Наразі у шести країнах Європейського Союзу у підрозділах ДП "Документ" Державної міграційної служби України створюються можливості для здачі зразків букального епітелію. Надалі ці ДНК-профілі будуть передані до уповноважених органів системи МВС", - пояснив заступник глави МВС.

Можливість здати свої ДНК зразки є в шести країнах ЄС (Польщі, Німеччині, Чехії, Словаччині, Італії та Іспанії), а також в Туреччині.

Раніше МВС вже співпрацювало з Міжнародною комісією з питань зниклих безвісти, що в Нідерландах. За 2023 рік завдяки цьому біло відібрано зразки у понад 400 українців за кордоном. Таким чином вдалося встановити близько 90 збігів.

Наразі в Єдиному реєстрі осіб зниклих безвісти, який адмініструє МВС, перебувають 17 тис. осіб.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, наприкінці 2023 року українці вже подали понад 175 тис. заяв на отримання різних видів дозволів на зброю, повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

Головне