МОЗ: Третина проб з поверхневих водойм на півдні не відповідають нормам

МОЗ: Третина проб з поверхневих водойм на півдні не відповідають нормам

Третина проб (35%), відібраних з поверхневих водойм на півдні України, не відповідають гігєнічним нормам.

Про це повідомила прес-служба Міністерства охорони здоров'я. Як зазначається, за результатами щоденного моніторингу, які проводять спеціалісти центрів контролю та профілактики, фіксують постійне і значне мікробне забруднення саме поверхневих водойм. Вони стосуються Чорного моря, річок Дніпра, Інгула, Інгульця, Південного Бугу та лиманів.

"Найбільш значні відхилення від показників безпеки зберігаються в Одеській області. Загалом заборони на купання діють на Херсонщині, Миколаївщині та Одещині, і вкрай важливо, щоб люди не нехтували ними, адже така вода небезпечна для здоров’я через ризики кишкових інфекцій та ротавірусу", - розповів заступник міністра, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Станом на 4 липня з 1 604 проб, за результатами досліджень, 540 не відповідають гігієнічним вимогам. Зокрема, зафіксовано перевищення санітарно-хімічних, мікробіологічних і токсикологічних показників. Серед небезпечних — сальмонели, яйця та личинки гельмінтів, кишкова паличка, ротавірус. Крім того, виявляють холероподібний вібріон.

При цьому на відміну від холерних холероподібні вібріони не є збудниками холери. Проте вони можуть викликати харчові токсикоінфекції. Факторами передачі інфекції можуть бути: забруднена вода відкритих водойм, риба, креветки, молюски тощо. Їх також додатково досліджують у лабораторіях ЦКПХ на наявність збудників паразитарних хвороб.

Під суворою забороною також вилов риби в Одеській, Миколаївській і Херсонській областях та збір мертвої риби у місцях масового мору. Вона може містити збудники інфекційних хвороб, паразитів або небезпечні хімічні речовини. Жоден зі способів приготування не може зробити таку рибу безпечною.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, у захоплених російськими військами містах Скадовськ і Генічеськ Херсонської області збільшилася кількість інфекційних захворювань. Через це представників окупаційних “адміністрацій” приховано вакцинують від холери.

Головне