Москва роками шпигувала за Грузією: хакери проникли в усі ключові системи країни

Москва роками шпигувала за Грузією: хакери проникли в усі ключові системи країни

Російські спецслужби упродовж щонайменше трьох років- з 2017 по 2020 рік - мали доступ до систем ключових державних установ та стратегічних компаній Грузії. Про це свідчать документи, які вивчили журналісти Bloomberg.  

Кремлівські хакери, як виявилось, проникли в електронні системи МЗС, Мінфіну, Центробанку та ключових енергетичних, телекомунікаційних і медійних компаній. Особливу увагу вони приділяли об'єктам критичної інфраструктури для потенційного саботажу їхньої роботи у разі якщо Тбілісі діятиме в розріз з інтересами Москви.

ФСБ рф місяцями переглядала електронну пошту високопосадовців МЗС та збирала інформацію з грузинських посольств по всьому світу. Військова розвідка ГРУ зламала системи Центральної виборчої комісії та отримала контроль над кількома популярними телеканалами. Деякі хакери цілодобово працювали в московських офісах, щоб стежити за своїми "цілями" в режимі реального часу.

"Масштаб і серйозність атак, описаних у документах, раніше не повідомлялись. Вони показують, наскільки далеко простягався вплив Кремля в кавказькій державі з населенням майже чотири мільйони людей у ​​той же час, коли Грузія намагалася вирватися з-під впливу Москви, прагнучи членства в Європейському союзі та НАТО", - пише видання. 

Найбільша політична загроза з боку рф зараз помітна у країнах Східної Європи. Це стосується і країн Балтії, і Молдови, де ось тільки пройшли президентські вибори та голосування щодо євроінтеграції. Кишинів заявив, що Москва витратила мільйони доларів, щоб вплинути на результати цих голосувань.

В грузинському МЗС у відповідь на запит Bloomberg заявили, зараз "не мають можливості оцінювати чи кваліфікувати певні події, доки не будуть проведені відповідні експертні оцінки".

Як писав "Ми-Україна" раніше, 20 жовтня у Тбілісі пройшла проєвропейська акція "Грузія обирає Європейський Союз". Парламентські вибори у Грузії відбудуться 26 жовтня.

Головне