Морський лід в Антарктиці розтанув до рекордно низького рівня у червні

Морський лід в Антарктиці розтанув до рекордно низького рівня у червні

В Антарктиці зафіксували рекорд танення льоду у червні 2023 року. Про це заявила Всесвітня метеорологічна організація (ВМО), пише Reuters.

За даними спеціалізованої міжурядової організації ООН, рівень антарктичного морського льоду минулого місяця, який, до слова, став найспекотнішим червнем в історії планети, був найнижчим з початку супутникових спостережень. Його рівень виявився на 17% меншим за середній.

"Ми звикли бачити таке значне скорочення морського льоду в Арктиці, але не в Антарктиці. Це істотне зменшення", - наголосив керівник Всесвітньої програми досліджень клімату Майкл Воробей.

У ВМО нагадали також і про аномально високі глобальні температури поверхні моря у червні та травні цього року.

"Це не лише температура поверхні, а й весь океан стає теплішим і поглинає енергію, яка залишиться там на сотні років. Тривога дзвенить особливо голосно через безпрецедентну температуру поверхні моря в Північній Атлантиці", - вказано у повідомленні організації.

У ВМО згадали також і про прихід Ель-Ніньо. Фахівці попередили, що вказаний погодний режим, як очікується, призведе до підвищення температур як на суходолі, так і в океанах. Це, своєю чергою, стане причиною нарощування кількості морських хвиль тепла та екстремальних температур.

Нагадаємо, раніше цього місяця Всесвітня метеорологічна організація ООН офіційно підтвердила повернення небезпечного погодного феномена Ель-Ніньо. Останній Ель-Ніньо спостерігався у 2016 році, який став найспекотнішим роком за всю історію досліджень.

Як писав "Ми-Україна" раніше, генеральний секретар ООН Антоніу Гуттеріш заявив, що зміна клімату “виходить з-під контролю”. Його заява пролунала на тлі даних про найспекотніший для планети тиждень за всю історію спостережень

Головне