Монголія порушила Римський статут, не заарештувавши Путіна - рішення МКС

Монголія порушила Римський статут, не заарештувавши Путіна - рішення МКС

Монголія мала заарештувати російського диктатора Володимира Путіна попри його президентський статус. Палата попереднього провадження II МКС визнала, що цим Улан-Батор порушив Римський статут, підписантом якого є. 

В МКС наголосили, що всі держави-учасниці та країни, які визнають юрисдикцію Суду, зобов'язані затримувати та видавати осіб за його ордером. При цьому не має значення ні офіційна посада, ні громадянство підозрюваного.

За статтею 86 Римського статуту, усі його підписанти повинні повністю співпрацювати з Судом. 

Через серйозність порушення з боку Монголії справу передано до Асамблеї держав-учасниць - органу, що здійснює нагляд за діяльністю МКС. До складу Асамблеї входять представники всіх країн, що приєдналися до Римського статуту. Керує нею Бюро з президентом, двома заступниками та 18 членами, яких обирають на три роки.

Суд підкреслив, що його діяльність відповідає спільним інтересам міжнародного співтовариства у переслідуванні найтяжчих міжнародних злочинів, які порушують фундаментальні норми міжнародного права.

Як писав "Ми-Україна" раніше, 2 вересня російський диктатор Володимир Путін їздив з офіційним візитом до Монголії - країни, яка мала б його арештувати відповідно до ордеру МКС, оскільки вона ратифікувала Римський статут. Втім цього не відбулося, речник МЗС України Георгій Тихий заявив, що таким чином уряд країни завдав удару по МКС та системі міжнародного кримінального права. Монголія, своєю чергою, спробувала виправдатись, чому не заарештувала воєнного злочинця Путіна.

Головне