МОН посилює контроль над підручниками після інциденту з картою України без Криму

МОН посилює контроль над підручниками після інциденту з картою України без Криму

Після інциденту з картою України без Криму в підручнику для семикласників, Міносвіти посилює контроль над якістю навчальних матеріалів. Впроваджується нова система експертизи, яка дозволить виявляти помилки на ранніх етапах і забезпечити високу якість підручників.

Про це повідомляє Міністерство освіти і науки України. 

У підручнику “Українська мова. 7 клас”, виданому “Літера ЛТД”, було виявлено помилку на мапі України - упущено півострів Крим. Помилка виникла через недогляд під час підготовки підручника до друку. Видавництво визнало свою відповідальність та зобов'язалося за власний кошт передрукувати підручники і забезпечити їхню заміну у школах.

МОН відразу відреагувало на інцидент. Вже наступного дня в електронній бібліотеці Інституту модернізації змісту освіти було розміщено виправлену версію підручника з коректним зображенням мапи України.

МОН підкреслює, що продовжуватиме вдосконалювати процес створення навчальних матеріалів, щоб уникати подібних помилок у майбутньому.

“Новий механізм забезпечення якості навчальної літератури передбачатиме експертизу матеріалів перед апробацією, власне їхню апробацію в невеликій кількості закладів освіти з подальшим зворотним звʼязком і вдосконаленням, а також фінальну експертизу перед конкурсним (учительським) відбором підручників закладами освіти. Експертизу здійснюватимуть нові експертні комісії УІРО. Нині триває добір експертів. Підручники, надруковані за оновленою процедурою, зʼявляться в школах у 2025/2026 навчальному році”, - йдеться у повідомленні. 

Як писали “Ми-Україна” раніше, Сполучені Штати Америки запровадять нові санкції проти Ірану через постачання ракет до російської федерації.

Головне