Молдова заявила, що росія намагається втрутитися у вибори в країні, - Bloomberg

Молдова заявила, що росія намагається втрутитися у вибори в країні, - Bloomberg

Молдова заявляє, що росія намагається втрутитися як у президентські вибори в країні, так і у голосування під час референдуму щодо вступу Молдови в Європейський Союз, що заплановані на 20 жовтня. 

Про це пише видання Bloomberg з посиланням на начальника національної поліції Молдови Віорела Чернаутяну.

За інформацією агентства, Чернаутяну надав журналістам відео та аудіоперехоплення розмов з вказівками російських кураторів.

"росія має на меті не лише корумпувати виборців, але й спровокувати протести та дестабілізацію на території Молдови", – заявив він.

Чернаутяну зазначив, що лише у вересні активістам виборчого блоку, пов’язаного із молдовським олігархом-втікачем Іланом Шором, якого пов'язують у зв'язках з Кремлем, було переведено 15 млн дол. 

Гроші спрямовані на дезінформацію, провокації та напади на державні установи. Платежі були здійснені на картки банку, який пов'язують з Міністерством оборони рф.

Раніше, 26 вересня, у Молдові заблокували доступ до семи пропагандистських сайтів. Йдеться про новинні портали росії та антиєвропейський пропагандистський сайт.

Також торік у жовтні Служба інформації та безпеки Молдови заблокувала 31 інтернет-портал, причому керування 21 з них здійснюється безпосередньо із росії.

Як повідомляв “Ми-Україна” раніше, росія залучає до своєї пропаганди іноземців. Країна-агресор оголосила перелік 47 держав, громадяни яких можуть у спрощеному порядку отримати тимчасове проживання в росії, посилаючись на “традиційні цінності”.

Головне