Молдова обирає майбутнє: в країні відбуваються вибори президента та референдум по ЄС

Молдова обирає майбутнє: в країні відбуваються вибори президента та референдум по ЄС

Громадяни Молдови 20 жовтня обирають собі нового президента та голосують на референдумі щодо вступу до ЄС. Волевиявлення, як пише Reuters, відбувається під загрозою російського втручання. 

Виборчі дільниці відкрились сьогодні о 7-й ранку. Кандидатів - 11, серед них і чинна очільниця країни Мая Санду. За президентське крісло також змагається колишній генпрокурор країни Олександр Стояногло, якого підтримують проросійські опозиційні партії. 

На цю годину Санду лідирує в опитуваннях. Водночас, у разі якщо жоден кандидат не набере більше 50% голосів, 3 листопада відбудеться другий тур виборів. 

Паралельно у Молдові проходить референдум щодо євроінтеграції. Громадяни країни мають відповісти, чи підтримують вони конституційні зміни, які дозволять подальшу інтеграцію з ЄС. 

Опитування показують, що більшість громадян країни підтримують приєднання до ЄС, хоча п'ятеро кандидатів у президенти закликали своїх прихильників голосувати проти або бойкотувати референдум взагалі. Для того, щоб референдум визнали таким, що відбувся потрібна явка не менше третини виборців, зазначених в офіційних списках. Водночас відомо, що ці списки не оновлювалися роками, попри те, що багато людей емігрували. 
 
Вибори в Молдові відбуваються на тлі гучного скандалу. Нещодавно у уряді країни заявили, що росія витратила майже 100 млн євро аби зірвати голосування щодо євроінтеграції а привести до влади прокремлівського кандидата. Окрім того, поліція Молдови звинуватила підприємця Ілана Шора, який нині переховується в рф, у спробі підкупу понад 130 000 виборців. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, компанія Meta заявила про видалення акаунтів у соціальних мережах, які були спрямовані на російськомовну аудиторію Молдови.

Головне