Мобільний зв'язок в Україні: оператори готуються до зими та блекаутів

Мобільний зв'язок в Україні: оператори готуються до зими та блекаутів

Голова Мінцифри Михайло Федоров зустрівся з топменеджментом мобільних операторів, обговоривши стан мобільного звʼязку, підготовку до осінньо-зимового періоду та вплив знеструмлень на роботу мереж.

Про це повідомив Федоров у Telegram.

У рамках регулярної зустрічі з представниками мобільних операторів Київстар, Vodafone та LifeCell, яка відбулася в Києві, обговорювалися питання забезпечення стабільного мобільного звʼязку під час можливих знеструмлень.

Федоров наголосив на важливості доступу до екстрених служб навіть за відсутності електропостачання, підкресливши, що люди повинні мати змогу викликати швидку медичну допомогу чи поліцію, а також звʼязуватися з рідними.

Регулярні знеструмлення суттєво впливають на якість мобільного звʼязку та інтернету, оскільки робота базових станцій залежить від електропостачання. Оператори вже розпочали впровадження нових стандартів від НЦУ, що здійснює регулювання у сфері звʼязку, активно закуповують та встановлюють генератори та акумуляторні батареї, а також оновлюють комплектуючі своєї інфраструктури.

Федоров зазначив, що Мінцифри працюють над зменшенням бюрократії для пришвидшення ухвалення рішень і повідомив, що у парламенті зареєстровано законопроєкт, що передбачає відповідальність за невиконання стандартів.

Серед основних викликів, які обговорювалися, були регуляторні питання, логістика та доставка генераторів. Учасники зустрічі сформували план дій і розглянули статус забезпечення звʼязком на прифронтових територіях.

Федоров подякував операторам за інвестиції в інфраструктуру та за єдину позицію, відкриту комунікацію і пошук альтернативних рішень в умовах криз.

Як писали “Ми-Україна” раніше, причиною задимлення, яке спостерігалося у Києві вранці 20 вересня, були пожежі в екосистемах та на торфовищах.

Головне