МО виявило золота, срібла та платини у знищеній військовій техніці на майже 25 млн грн

МО виявило золота, срібла та платини у знищеній військовій техніці на майже 25 млн грн

Міністерство оборони знайшло нове джерело поповнення держскарбниці. У знищеній під час бойових дій військовій техніці виявлено сотні кілограмів благородних металів, розповіли у відомстві. 

За даними МО, на спеціальних майданчиках та у визначених військових частинах накопичилося близько 1000 тонн брухту, який містив 100 кг золота, 1900 кг срібла та 25 кг платини.

За підсумками січня-липня 2024 року від переробки дорогоцінних металів Міноборони отримало 24,7 млн грн. До кінця року, як очікується, надійде ще не менше 18 млн грн.

Переробка, як пояснили в оборонному відомстві, здійснюється виключно через спеціалізовані приватні підприємства. Отримані кошти розподіляються згідно з нормативами Нацбанку України:  80% для золота і платини та 50% для срібла - спрямовується до держбюджету, решта залишається на спецфонді Міноборони для забезпечення потреб Сил оборони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міністр фінансів розповів, чи вистачає коштів на потреби ЗСУ

Нагадаємо, Міністерство оборони України за час широкомасштабного вторгнення рф ввело в експлуатацію близько 20 зразків бойових броньованих машин класу MRAP. Такі машини забезпеченні посиленим балістичним захистом та здатні ефективно протистояти мінам і засідкам.

Як писав "Ми-Україна" раніше, від початку цього року МО допустило до експлуатації 70 нових боєприпасів для БпЛА від початку року. Зокрема, близько 20 нових снарядів для безпілотників - у липні 2024 року. Серед нових зразків є уламково-фугасні, кумулятивні, комбінованої дії та багатоцільові боєприпаси.

Головне