Міжнародний суд ООН частково звинуватив росію у фінансуванні тероризму

Міжнародний суд ООН частково звинуватив росію у фінансуванні тероризму

Міжнародний суд ООН частково визнав звинувачення України проти російської федерації за фінансування тероризму. Зокрема у суді визнали, що росіяни порушили деякі частини Конвенції про заборону фінансування тероризму. Йдеться про фінансову підтримку незаконних збройних формувань на сході України у 2014 році.

Проте суд відмовився призначити компенсацію, як це вимагала Україна.

За рішенням суду, фінансування тероризму стосується лише перерахування коштів, а от на надання бойовикам військової техніки та зброї не поширюється. Тобто постачання ЗРК "Бук" незаконним формуванням суд не вважає фінансуванням тероризму з боку рф.

Крім того Міжнародний суд ООН відмовилися винести конкретне рішення щодо ймовірної відповідальності росії за збиття рейсу MH17 у липні 2014 року, про що просила українська сторона.

Нагадаємо, 17 липня 2014 року в небі над Донбасом було збито пасажирський авіалайнер Boeing 777, який летів з Амстердама до Куала-Лумпура. Внаслідок катастрофи загинули всі пасажири, які перебували на борту, а це 298 осіб, у тому числі 80 дітей. Як встановило слідство, літак збила ракета, випущена із ЗРК "Бук", який належав рф. Росіяни відправили комплекс в Україну та надали його бойовикам так званої "ДНР" для використання у боях проти українських військ. У листопаді 2022 року суд в Гаазі ухвалив вирок у справі про катастрофу рейсу MH17 та засудив до довічного ув'язнення Ігоря Гіркіна, Сергія Дубінського та Леоніда Харченка.

Як повідомляли "Ми-Україна", Міжнародна морська організація (International Maritime Organization, IMO) обрала новий склад свого виконавчого органу на наступні два роки, не включивши до його складу росію.

Головне