Миротворці ООН поспішно ретируються з Малі на тлі загострення

Миротворці ООН поспішно ретируються з Малі на тлі загострення

Місія ООН зі стабілізації в Малі (МІНУСМА), розгорнута в 2012 році, не досягши результату змушена поспішно залишати територію держави в північно-західній Африці. Рішення було продиктовано посиленням бойових дій між повстанцями-туарегами та урядовими силами за контроль над територіями, пише Reuters.

Так, у вівторок, 31 жовтня, миротворці полишили свою базу Кідал. А щоб обладнання та техніка не потрапила до чужих рук представники місії ООН її знищили. Йдеться про автомобільний транспорт, боєприпаси та електрогенератори. Представник місії Фатумата Сінкоун Каба оцінив, що було знищено устаткування та техніки на мільйони доларів. 

За кілька годин після повного виходу миротворців базу під свій контроль захопили туареги. На світлинах, які з'явились у ЗМІ та соцмережах видно, як вони завантажують награбованим, включно зі стільцями та кабелями, вантажні машини.

Як відомо, військова хунта Малі наказала ООН забиратися з країни на тлі ускладнення її відносин з колишніми союзниками ще у червні. Процес виведення миротворців значно прискорився останніми тижнями після неодноразових нападів на бази місії. В МІНУСМА повідомили, що як мінімум 12 миротворців зазнали поранень під час виходу, коли по їх колонах "прилітали" вибухові пристрої.

Прессекретар ООН заявив, що у представників МІНУСМА є час до 31 грудня, щоб виїхати. Станом на сьогодні, з Малі вже вийшли більш як 6000 миротворців з загального числа у майже 14 000 співробітників.

Нагадаємо, у серпні військові у Габоні оголосили про держпереворот та скасування результатів президентських виборів, на яких втретє поспіль переміг чинний глава держави Алі Бонго. Вже 4 вересня лідер перевороту Бріс Олігуї Нгема склав присягу під час телевізійної церемонії.

Як писав "Ми-Україна" раніше, у липні нігерські солдати заявили на національному телебаченні західноафриканської про переворот в Нігері та усунення законно обраного президента Мохамеда Базума від влади.

 

Головне