Минулий рік був найпосушливішим для річок по всьому світу, - ООН

Минулий рік був найпосушливішим для річок по всьому світу, - ООН

Попередній 2023 рік став найсухішим за останні 30 років для річкових систем у всьому світі, про що свідчить нова доповідь Всесвітньої метеорологічної організації (WMO). Про це повідомляє The Washington Post.

Рекордна спека призвела до пересихання водних потоків і тривалих посух у багатьох регіонах.

Звіт WMO підкреслює критичне становище льодовиків, які живлять річки в багатьох країнах. За останні 50 років вони зазнали безпрецедентної втрати маси, що загрожує довгостроковій водній безпеці мільйонів людей.

Генеральний секретар WMO Селеста Сауло попереджає, що глобальне потепління робить гідрологічний цикл менш стабільним і передбачуваним. Це може призвести до частіших екстремальних явищ, таких як посухи та повені.

За даними UN Water, близько 3,6 мільярда людей вже стикаються з обмеженим доступом до води протягом щонайменше місяця на рік. Прогнозується, що до 2050 року ця цифра зросте до 5 мільярдів.

Суттєво постраждали від посухи південь США, Центральна та Південна Америка, де зафіксовано рекордно низькі рівні води в Амазонці та озері Тітікака. Проблеми з маловоддям вплинули на річкове судноплавство в Бразилії та спричинили продовольчу кризу в Зімбабве та інших частинах південної Африки.

Стефан Уленбрук, директор департаменту гідрології WMO, зазначив, що за 33 роки спостережень ще ніколи не було такої великої території, яка б перебувала в настільки посушливих умовах.

З огляду на те, що 2023 рік став найспекотнішим за всю історію спостережень, а літо 2023 року встановило новий температурний рекорд, існує ймовірність, що 2024 рік може стати ще спекотнішим, що лише посилить глобальну водну кризу.

Як писали "Ми-Україна" раніше, дощі у вівторок, 8 жовтня, очікуються на Сумщині та Харківщині, на решті території без опадів. Про це повідомили в Українському гідрометцентрі.

Головне