Міноборони перевіряє якість продуктів для українських військових

Міноборони перевіряє якість продуктів для українських військових

Заступник Міністра оборони полковник Віталій Половенко перевіряє якість та стан зберігання їжі, якою харчуються українські захисники. Про це повідомляє пресслужба міністерства.

Відомо, що під час інспекції у східній та центральній частині України виявлено різницю між пайками 10-ї і 15-ї норми. 

"Я отримав чимало нарікань на пайки. Загалом в Збройних силах розповсюджені дві норми пайків. Це 10-та і 15-та норми. Ці пайки дуже різняться. Справа в тому, що 10-та норма здебільшого складається з консервів і видається на декілька діб. А, ось 15-та – це повністю готові збалансовані страви для наших військових", - зазначив Половенко.

Варто зауважити, що пайки 15-ї норми містять повноцінні страви. До польового набору входить 14 видів меню, які мають енергетичну цінність не менше 3500 кілокалорій. На жаль, деяким захисникам пропонують виключно 10-у норму.

"Цих два польових набори мають фактично різне призначення. Якщо військовий вирушає у відрядження на декілька діб, буде цілком достатньо 10-ї норми. Але, якщо військові виконують відповідні завдання і декілька тижнів перебувають поза межами ППД, однозначно для них потрібна 15-а норма. На жаль, склалась така ситуація, коли деяким бійцям пропонують виключно 10-у норму", - розповів заступник Міністра оборони.

За його словами, важливо, щоб українські бійці мали в наявності обидві норми польових наборів. Найближчим часом планується відмовитися від консерв. Українські захисники та захисниці будуть харчуватися повноцінними стравами.

Зазначається, що востаннє закупівля пайку 15-ї норми відбулася в кінці 2022-го року.

Як писали "Ми-Україна" раніше, державна агенція "Державний оператор тилу" заявила про переоголошення процедур на придбання продовольства для ЗС України. На виконання рішення, винесеного Шостим апеляційний адмінсудом, з вимог, які ставляться перед постачальникам харчів, була виключена низка позицій. 

Головне