Мільйони українців потребуватимуть психологічної допомоги в майбутньому, - МОЗ

Мільйони українців потребуватимуть психологічної допомоги в майбутньому, - МОЗ

Від російського повномасштабного вторгнення психологічно постраждала велика кількість українців і в майбутньому вони потребуватимуть відповідної реабілітації та психосоціальної підтримки. За оцінкою МОЗ, їхня кількість складає близько 15 млн осіб. 

Про це розповіла директорка департаменту медичних послуг Міністерства охорони здоров’я України Олександра Машкевич.

"Неможливо розділити цю кількість на соціальні групи, адже допомоги потребуватимуть діти, ветерани, військовослужбовці, їх сім’ї і ті люди, які повернулися з полону - усі потребуватимуть надання підтримки", — зазначила вона.

Першочергово МОЗ спільно з Кабміном підготували проєкт з надання психологічної допомоги та психосоціальної підтримки на первинній ланці медичної допомоги, тобто у сімейних лікарів.

"Держава підготувала вже близько 10 000 лікарів первинної ланки, які пройшли спеціальне навчання від ВООЗ та вже володіють навичками первинної психологічної допомоги. Будь-яка людина, яка відчуває тривожність, певні змін у своїй поведінці, потребу у допомозі може звернутися до цих лікарів і отримати першочерговий скринінг свого ментального здоров'я, щоб виявити більш глибинні проблеми і вчасно зреагувати", - розповіла Машкевич.

Нагадаємо, більше про те, чому українські діти травмовані назавжди та як їм можуть допомогти батьки та психологи у блозі для “Ми-Україна” розповіла кандидат психологічних наук Олена Рихальська.

Як писав "Ми-Україна" раніше, після деокупації Київської області навесні 2022 року досі не впізнаним залишається тіла 191 українця, яких вбили російські загарбники. Ще 281 людина досі вважається зниклою безвісти, розповіли в Нацполіції.

Головне