Саудити, ОАЕ та Катар відмовились відкрити небо для ударів Ізраїлю по Ірану, - Reuters

Саудити, ОАЕ та Катар відмовились відкрити небо для ударів Ізраїлю по Ірану, - Reuters

Держави Перської затоки чинять дипломатичний тиск на Вашингтон з метою запобігти можливим атакам Ізраїлю на іранські нафтові об'єкти, побоюючись потенційних ударів по власній нафтовій інфраструктурі. Про це пише Reuters із посилання на власні джерела в регіоні.

Ці держави, за словами співрозмовників видання, не лише чинять тиск на Вашингтон, але й відмовляються надавати своє повітряний простір для можливих ізраїльських атак на Іран.

Занепокоєння у регіоні виникло на тлі ескалації напруженості між Іраном та Ізраїлем після нещодавньої ракетної атаки. Ізраїль пообіцяв відповісти на іранський удар, тоді як Тегеран попередив, що наступний удар буде "у тисячу разів сильнішим".

Іран, зі свого боку, вже провів низку дипломатичних зустрічей з сусідами по Затоці. Під час цих переговорів Тегеран попередив Ер-Ріяд про неможливість гарантувати безпеку саудівських нафтових об'єктів у разі надання допомоги Ізраїлю.

"Іранці заявили: "Якщо держави Перської затоки відкриють свій повітряний простір для Ізраїлю, це буде актом війни", - розповів саудівський аналітик Алі Шихабі.

Країни Затоки остерігаються можливістю ескалації конфлікту між Іраном та Ізраїлем. 

"Ми опинимося в центрі ракетної війни. Існують серйозні побоювання, особливо якщо ізраїльський удар буде спрямований на нафтові об'єкти Ірану", - зазначило одне з джерел Reuters в регіоні.

Видання зауважує, що потенційний дар по нафтовій інфраструктурі Ірану може мати глобальні наслідки, зокрема і для Китаю - найбільшого споживача іранської нафти, а також вплинути на передвиборчу кампанію в США.

Як писав "Ми-Україна" раніше, НАТО готується до початку ядерних навчань Steadfast Noon, які розпочнуться вже наступного тижня.

 

Головне