Meta видаляє фейкові акаунти у Молдові напередодні президентських виборів

Meta видаляє фейкові акаунти у Молдові напередодні президентських виборів

Компанія Meta Platforms Inc заявила про видалення акаунтів у соціальних мережах, які були спрямовані на російськомовну аудиторію Молдови.

Як повідомляє Reuters.

Фейкові профілі розміщували публікації, які критикували прозахідну президентку Маю Санду, а також проєвропейських політиків. Водночас вони підтримували проросійські партії в країні та виступали проти тісних зв’язків між Молдовою та Румунією.

Meta повідомила, що фейкові акаунти були частиною близько десяти російськомовних новинних сторінок, які маскувалися під незалежні ЗМІ. Ці сторінки діяли на різних платформах, зокрема Facebook, Instagram, Telegram, OK.ru та TikTok.

Компанія видалила сім акаунтів у Facebook, 23 сторінки, одну групу та 20 акаунтів в Instagram за порушення своєї політики "скоординованої неавтентичної поведінки". Приблизно 4200 акаунтів підписалися на одну або кілька з 23 сторінок, а близько 335 000 акаунтів були підписані на один або кілька профілів в Instagram.

Згідно з інформацією Meta, більшість підписників фейкових акаунтів проживає за межами Молдови.

Молдова, населення якої становить близько 2,5 млн осіб, має румуномовну більшість та значну російськомовну меншину. Уряд Молдови неодноразово засуджував втручання росії у внутрішні справи країни, в той час як Москва звинувачує Санду та її команду в розпалюванні "русофобії".

Нещодавно США заблокували 41 домен, які пов'язують з російськими спецслужбами.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, у Молдові заявили, що росія намагається втрутитися у вибори в країні.

Головне