Медики та освітяни допомагали ухилянтам уникнути мобілізації - викрито три схеми

Медики та освітяни допомагали ухилянтам уникнути мобілізації - викрито три схеми

Правоохоронці викрили працівників освітніх і медичних закладів, які допомагали ухилянтам уникати мобілізації на Київщині, Черкащині та Закарпатті.

Про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

За процесуального керівництва прокуратур Київської, Закарпатської та Черкаської областей, підозру повідомлено восьми особам, які за грошову винагороду сприяли військовозобов’язаним в уникненні мобілізації.

На Київщині затримано трьох працівників приватного навчального закладу, які з січня 2024 року допомагали чоловікам уникати призову. Вони оформлювали їх нібито на навчання в аспірантурі. Вартість таких "послуг" 5-10 тисяч доларів. Правоохоронці зафіксували більш як 50 таких фактів.

Під час обшуків вилучено посвідчення аспірантів, списки військовозобов’язаних, а також записи про суми отриманих коштів.

На Закарпатті ректор і колишній проректор приватного університету, а також співробітник військової служби правопорядку організували схему відстрочки від мобілізації під виглядом навчання за кордоном. Вони зараховували військовозобов'язаних до вишів, обіцяючи вирішити питання з відстрочкою за 1500 євро з особи. Наразі відомо, що цією схемою скористалося понад 200 громадян. 

Під час обшуків вилучено готівку в національній та іноземній валюті еквівалентну понад 4,5 млн грн, чорнові записи, мобільні телефони та іншу техніку.

На Черкащині викрили лікаря-невропатолога і медсестру, які за 25 тисяч грн мали виготовити підроблений медичний висновок для відстрочки призовнику. Також за ці гроші вони обіцяли вплинути на членів ВЛК для прийняття рішення, яке є підставою для відстрочки від мобілізації за станом здоров’я. Їх затримали під час отримання частини суми.

Усім підозрюваним обрано запобіжні заходи.

Як писав “Ми-Україна” раніше, правоохоронці викрили двох медиків, які розробили незаконну схему заробітку через допомогу в отриманні інвалідності на Хмельниччині. При обшуку вилучено майже 8 мільйонів гривень.

Головне