Мають щонайменше шість сценаріїв: Герасимчук розповіла, як росіяни викрадають українських дітей

Мають щонайменше шість сценаріїв: Герасимчук розповіла, як росіяни викрадають українських дітей

Російські окупанти мають уже шість сценаріїв викрадення українських дітей. Про це в ефірі програми "Невідворотне покарання" на каналі "Ми-Україна" розповіла уповноважена Президента України з прав дитини Дар’я Герасимчук.

"Ми бачимо 386 історій дітей, яких нам вдалося повернути. Якщо ми проаналізуємо ці випадки, то можемо сказати, що у росіян зараз є щонайменше шість сценаріїв", - зазначила Герасимчук.

За її словами, одним зі сценаріїв є вбивство окупантами батьків дитини та її подальше викрадення. При цьому росіяни розповідають таким дітям, що їхніх батьків вбила саме Україна, а не вони.

Ще один сценарій - вивезення дітей прямо з біологічних родин.

"Чи то позбавляють батьків батьківських прав за якимись своїми вигаданими причинами, чи змушують батьків під тиском віддавати дітей на так зване оздоровлення, після чого, звичайно, дітей ніхто не повертає", - наголосила Герасимчук.

Також вона додала, що росіяни викрадають українських дітей із закладів інституційного догляду. 

"Вони Україні не дали змогу через "зелені коридори" забрати цих дітей. Жодного разу не погодили такі коридори чи створення таких умов", - зазначила уповноважена Президента України з прав дитини.

Крім того росіяни змушують українців на окупованих територіях віддавати дітей на примусові медичні огляди. 

"У абсолютно здорових дітей раптом з'являються діагнози, які потребують тимчасового термінового лікування в росії чи на окупованій території", - додала Герасимчук.

При цьому вона наголосила, що усіх цих дітей готують відразу стати громадянами рф.

"На них відразу готують документи, щоб вони отримали громадянство. Дітей буквально через кілька місяців відправляють на абсолютно незаконне усиновлення, відповідно маючи можливість змінювати їм імена, прізвища, навіть дати народження. Тобто мова йде про чисто геноцидну політику. Коли у них задача або знищити українських дітей, поламати психологічно тут, на території України. Або ж викрасти і за рахунок наших дітей поповнити свою націю і виховати майбутніх солдат, які повернуться на українську землю воювати з своїми рідними", - резюмувала Герасимчук.

Раніше "Ми-Україна" писали, що рф могла вивезти з України 200-300 тисяч дітей

Головне