Масштаби вражають: у Міноборони назвали найбільш забруднені російськими мінами регіони України

Масштаби вражають: у Міноборони назвали найбільш забруднені російськими мінами регіони України

Території Харківської, Херсонської та Миколаївської областей найбільш забруднені російськими мінами та боєприпасами. Про це розповів начальник Головного Управління екологічної безпеки та протимінної діяльності Міністерства оборони Руслан Берегуля в ефірі національного телемарафону. 

За його словами, наразі в Україні близько 174 тисяч квадратних кілометрів вважаються потенційно забрудненими вибухонебезпечними предметами.

"Росіяни масово і безсистемно мінували та продовжують мінувати нашу землю. При цьому використовують різні типи мін, боєприпасів, також використовують дуже багато протипіхотних мін. На сьогоднішній день дуже багато залишилося боєприпасів, які не вибухнули. Наприклад у липні 2022 року росіяни випускали за добу кілька десятків тисяч боєприпасів, з яких приблизно 20% не спрацьовували. Тобто ми можемо зробити висновок, що з 10 тисяч російських снарядів до 2 000 стали вибухонебезпечними залишками війни та продовжують нести смертельну небезпеку для цивільних і навіть уже на звільнених територіях", - зазначив Берегуля.

Він також додав, що масштаби забруднення вражають.

"На сьогоднішній день дуже вражають масштаби забруднення Харківської, Херсонської, Миколаївської областей. Російські окупанти не шкодували там мін та боєприпасів. Тому наразі ці території є найбільш забрудненими", - розповів Берегуля.

За його словами, саме в цих областях наразі випробовують новітні методи очищення території, що суттєво пришвидшить цей процес.

Як повідомляли "Ми-Україна", російські міни з Чорного моря цілком реально можуть становити загрозу навіть для країн Європейського Союзу.

Головне