Марін Ле Пен на лаві підсудних: за що судять екскандидатку в президенти Франції

Марін Ле Пен на лаві підсудних: за що судять екскандидатку в президенти Франції

У Кримінальному суді Парижа розпочалися слухання у гучній справі проти колишньої кандидатки у президенти Франції Марін Ле Пен Марін її партії "Національне об'єднання". Їх звинувачують у розкраданні коштів Європарламенту шляхом фіктивного найму помічників євродепутатів з 2004 по 2016 роки, пише Bloomberg. 

Загалом на лаві підсудних опинилися 27 осіб, включаючи саму Ле Пен та інших високопоставлених членів партії. ЇЇ батько і засновник партії - Жан-Марі Ле Пен - також стикнувся з обвинуваченнями, але був визнаний нездатним захищати себе через погіршення стану здоров'я.

Згідно з обвинувальним висновком, Ле Пен нібито змусила ЄП виплачувати зарплатню помічникам, які фактично працювали на "Національне об'єднання" у Франції, а не займалися справами ЄС, як було зазначено в їхніх контрактах.

У разі визнання Ле Пен винною, їй теоретично може загрожувати ув'язнення, штраф та заборона балотуватися на виборах терміном до 10 років, що, своєю чергою, не дасть їй взяти участь у президентських виборах у Франції в 2027 році. Втім, як зауважує видання, оскарження вироку зазвичай призупиняє його виконання до закінчення всіх можливостей апеляції.

"Національне об'єднання" відкидає звинувачення у розкраданні коштів. Сама Ле Пен називає обвинувачення несправедливими і наполягає на невинуватості своїй та представників партії.

Нагадаємо, Марін Ле Пен відома своєю прихильністю до зміцнення відносин між Францією та рф. Вона виступала за стратегічне партнерство з Москвою, визнала законним референдум у Криму 2014 року та критикувала санкції проти агресора. Після вторгнення рф в Україну в 2022 році вона засудила агресію, але закликала до збалансованої позиції та збереження безпекового союзу з росією, побоюючись зближення Кремля з Китаєм.

Як писав "Ми-Україна" раніше, на виборах до Європарламенту в червні цього року партія Ле Пен посіла перше місце, набравши 31,37% голосів і отримавши 30 місць. На парламентських виборах у Франції її політична сила опинилася на третьому місці.

Головне