Мальта продовжує видавати “золоті паспорти” російським чиновникам

Мальта продовжує видавати “золоті паспорти” російським чиновникам

Євросоюз має припинити торгівлю паспортів для російських олігархів. Про це заявила українська журналістка Тетяна Ніколаєнко, пише ЦН Блоги.

“Рівень корупції, якою російські чиновники та олігархи інфікували окремі країни ЄС у період до початку російської агресії, вражає. Один з прикладів - це купівля паспортів ЄС за схемою “золотого паспорта”.Така схема процвітала у багатьох країнах - Іспанія, Португалія, Греція”, - зазначає журналістка.

Від початку повномасштабної війни чимало країн припинили подібний бізнес.Такі схеми почали братися під прискіпливий контроль. 

Відомо, що Мальта єдина країна, яка продовжує продовжує надавати простий і цинічний шлях до “золотого паспорта” в ЄС.

“Для російських бізнесменів та олігархів Мальта стала справжнім чорним ходом до ЄС. У списку росіян, які стали громадянами Мальти у 2020 році, був навіть гендиректор російської нафтотранспортної компанії “Транснефть” Андрій Турба, яка перебуває під санкціями ЄС”, - наголосила Ніколаєнко.

У березні минулого року Мальта заявила, що припинить видавати росіянам “золоті паспорти”. Але обіцянка була лише на словах. Саме тому Європейська комісія притягне Мальту до суду.

“Очевидно залишається достатньо зацікавлених у тому, щоб Індивідуальна інвесторська програма (IIP) Мальти залишалась і надалі відкритою для росіян. Українська журналістка детально описує як функціонує запущена урядом Мальти ІІР для отримання грошей від продажу паспортів заможним людям. Протягом кількох років цією програмою керував Джонатан Кардона, близький друг і соратник Кріса Фірне, віце-прем’єр-міністра та міністра охорони здоров’я Мальти”, - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, що російські окупанти продовжують примусову паспортизацію населення тимчасово окупованої території Запорізької  та Херсонської областей. Військові рф здійснюють на людей психологічний та фізичний тиск.

Як повідомляли “Ми-Україна” раніше, російські окупанти на лівому березі Херсонщини знищують українські паспорти у місцевого населення.

Головне