Малійські туареги заявили, що впорались із "вагнерівцями" самостійно, без допомоги України

Малійські туареги заявили, що впорались із

Представники туарезького повстанського альянсу в Малі категорично заперечили отримання будь-якої зовнішньої підтримки, включаючи допомогу від України, під час недавніх боїв проти урядових сил та найманців "Вагнера". Про це пише Reuters.

"Ми можемо чітко заявити, що не отримували жодної зовнішньої допомоги для ведення бойових дій у Тінзауатені", - наголоси речник альянсу повстанців Постійні стратегічні рамки миру, безпеки та розвитку" (CSP-PSD).

Він також спростував чутки про будь-яку фінансову підтримку або допомогу з підготовкою з боку України.

Заява туарегів з'явилася після того, як Малі та Нігер розірвали дипломатичні відносини з Україною, звинувативши її у наданні інформації повстанцям перед боями. Київ заперечив ці звинувачення, назвавши рішення про розрив відносин "поспішним".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дипломатичний розрив з Малі та Нігером: в МЗС пояснили, як вплине на відносини з Африкою

Нагадаємо, наприкінці липня повстанці заявили про знищення щонайменше 84 російських найманців з "Вагнера" та 47 малійських солдатів поблизу кордону з Алжиром. 

Видання зазначає, що ситуація в регіоні ускладнюється присутністю ісламістських угруповань, пов'язаних з "Аль-Каїдою" та "Ісламською державою", які також ведуть бойові дії в регіоні. Так, група "Джамаа Нусрат уль-Іслам ва аль-Муслімін" (ДНІМ), афілійована з "Аль-Каїдою", заявила про знищення 50 найманців "Вагнера" та 10 малійських солдатів у засідці в тому ж районі.

Як писав "Ми-Україна" раніше, 6 серпня військова хунта Нігеру оголосила про розрив дипломатичних відносин з Україною. За два дні до цього - 4 серпня - малійський перехідний уряд оголосив про аналогічне рішення, звинувативши Київ у нібито наданні розвідувальної інформації повстанцям.

Головне