Макрон у Парижі тиснутиме на лідера КНР щодо України, - Reuters

Макрон у Парижі тиснутиме на лідера КНР щодо України, - Reuters

Китайський лідер Сі Цзіньпін уперше за п'ять років їде з офіційним візитом в Європу. Перша зупинка - Париж, де він зустрінеться з французьким колегою Еммануелем Макроном та президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн.

Як пише Reuters, під час перемовин Макрон, ймовірно, закликатиме свого візаві скоротити торговельні дисбаланси та використати свій вплив на рф у зв'язку з війною в Україні.

"Надії французького президента  навряд чи легко здійсняться під час загострення торгових суперечок між Європою та Китаєм", - йдеться у тексті видання.

Журналісти наголошують, що позиція 27 членів ЄС стосовно Китаю є неоднозначною. 

"У Європі ми не одностайні з цього питання, тому що деякі гравці, як і раніше, розглядають Китай як ринок можливостей", - заявив Макрон перед прийдешньою зустріччю з Сі Цзіньпіном, не називаючи жодної країни.

Французька сторона і до цього "підштовхувала" Китай, щоб той натиснув на Кремль стосовно продовження бойових дій в Україні. Особливого успіху Париж не мав, окрім телефонного дзвінка Сі президентові Володимиру Зеленському невдовзі після того, як Макрон відвідав Пекін у 2023 році. 

Тур Сі Цзіньпіна по Європі триватиме шість днів і окрім Франції охопить також Сербію та Угорщину.

Як писав "Ми-Україна", у квітні держсекретар США Ентоні Блінкен здійснив офіційний візит у Китай. Під час поїздки він висловив занепокоєння США стосовно підтримки китайською стороною російської "оборонки". Держсекретар також попередив, що США зроблять подальші дії на додаток до існуючих санкцій щодо більш ніж 100 китайських юридичних та фізичних осіб, якщо така підтримка триватиме. 

Головне