Макрон їде в Німеччину - це перший держвізит президента Франції в ФРН за 24 роки

Макрон їде в Німеччину - це перший держвізит президента Франції в ФРН за 24 роки

Французький президент Еммануель Макрон в неділю, 26 травня, розпочне свій офіційний триденний візит до Німеччини. Жоден інший президент Франції не здійснював державних поїздок до ФРН упродовж останніх 24 років. 

Як пише Reuters, цей крок має на меті продемонструвати єдність двох найбільших держав Євросоюзу перед парламентськими виборами в ЄС, які відбудуться у червні. 

"Візит розглядатиметься як перевірка стану німецько-французьких відносин, які визначають політику ЄС у період серйозних викликів для Європи: від війни в Україні до можливого обрання Дональда Трампа президентом США у листопаді", - зазначає видання. 

Як відомо, Макрон та німецький канцлер Олаф Шольц мають різні підходи до керівництва державами, їхні погляди розбігаються в цілій низці важливих питань - від оборони до атомної енергетики. Проте останнім часом їм все частіше вдається дійти згоди на "на різних фронтах від фінансової реформи до зміни влади", але гострі питання залишаються.

Одним з них є оборона. Франція, яка має в своєму арсеналі ядерну зброю, наполягає на більш самостійну Європу в плані оборони. Париж обурюється намірами Берліна купувати озброєння ППО переважно у Сполучених Штатів. Німеччина, своєю чергою, дотримується позиції безальтернативності "військовій парасольці США". У ФРН заявляють, що Європа не має часу зволікати та чекати, доки місцева "оборонка" буде готовою до таки викликів, як агресія рф.

Як писав "Ми-Україна" раніше, 22 травня Франція здійснила перш тестові пуски модернізованої ракети, спроможної нести ядерну зброю. Йдеться про ядерний носій - ракету середньої дальності ASMPA-R - як запускається з винищувачів типу Rafale.
 

 
 

  
 

Головне