Майже 9 см попелу: на Камчатці сталося потужне виверження вулкана

Майже 9 см попелу: на Камчатці сталося потужне виверження вулкана

За 50 км від селища Ключі Усть-Камчатського району російської федерації розпочалося виверження вулкана Шивелуч. Попелова хмара поширилася на 500 км.

Про це повідомляє інформаційні агенція Reuters. Як зазначається, російські населені пункти вкрило шаром опадів товщиною у 8,5 см. При цьому висота стовпа попелу перевищує 10 км. Це становить підвищену загрозу авіації.

До того ж виверження вулкана розпочалося ще ввечері 10 квітня. Спочатку хмара попелу здійнялася у небо на висоту від 15 до 20 км, за декілька хвилин поширившись на 500 км.

Губернатор Камчатської області повідомив, що вулкану присвоєно найвищий "червоний" код авіаційної небезпеки. Наразі зачинено школи та соціальні установи. Також перекрито рух ділянкою дороги Ключі – Усть-Камчатськ. Загалом закрито понад 250 км доріг. Місцевим жителям наполегливо рекомендують не залишати будинки, адже вулканічний попіл дуже шкідливий для здоров'я.

"Небо в радіусі кількох десятків кілометрів від вулкана, зокрема над селищами Ключі та Козиревськ, заволокло попеловою хмарою. Гримить грім через електростатичну напругу в попеловій хмарі. У Ключах і селі Майському почався пеплопад", - повідомив голова району Олег Бондаренко.

За словами російських сейсмологів, це "найсильніший пеплопад у вказаному населеному пункті за останні 60 років". Останній раз таке явище поблизу Ключів начебто було зафіксовано 1964 року.

Саме Шивелуч є одним із найбільших та найактивніших вулканів Камчатки. За останні 10 тис. років він пережив близько 60 значних вивержень.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, температура поверхні світового океану досягла небаченого до цього рекордно високого рівня, таких показників не було від початку супутникових спостережень.

Головне

Міністерство енергетики України звернулося до Міжнародного агентства з атомної енергії з закликом пришвидшити розгортання місій МАГАТЕ на критичних для українських АЕС підстанціях.