Майже 300 понівечених будинків, постраждали школи та пологовий: як Одеса відбудовується після масованої атаки

Майже 300 понівечених будинків, постраждали школи та пологовий: як Одеса відбудовується після масованої атаки

Масований комбінований ракетно-дроновий удар по Одесі, якого росіяни завдали 14 серпня, понівечив в обласному центрі кількасот будинків, а ще магазини, навчальні та медичні заклади. Наша Ольга Дунська бачила, як відновлюють одесити свої домівки і свій бізнес.

Місцевий мешканець Євген Шевцов показує, що залишилося від його зоокрамниці. Магазин розташований впритул до гіпермаркету, який вигорів вщент через падіння уламків ворожої ракети.

"Сюди потрапив вогонь через двері, осьо воно все і вигоріло. Плюс вода, жар, температур і кіптява - ось магазину й немає. Поки все вивозиться, перевіряється продукція, як вижила, яка ні. Це єдиний бізнес, іншого доходу,на жаль, немає", - говорить він.

Вибуховою хвилею , уламками ракет та дронів в Одесі пошкодило майже три сотні будинків.

Пан Ігор, оселя якого у ніч на понеділок також постраждала, чекає на допомогу сусідів або ОСББ.

"Спочатку був свист сильний, я з дружиною - швидко в коридор, на підлогу лягли. Буквально пару секунд і потужний вибух, все порозліталось за мить", - розповідає він.

На перші дні мешканців постраждалих будинків забезпечують плівкою, щоб затулити вікна. Далі - місто відшкодовуватиме збитки.

"Після складання акту пошкоджень надається допомога на особистий рахунок заявника. Комісія буде розглядати, скільки саме квадратів пошкоджено і допомога залежатиме вже від цього", - пояснила Христина Шкуренко, в.о. начальниці організаційного відділу та зв'язків з громадськістю Хаджибейської районної адміністрації.

Через ворожу атаку постраждали чотири медзаклади, серед яких пологовий будинок, а також сім садочків і шкіл.

"Постраждала стеля, все це треба тепер прибирати і виносити. Це пам'ятка архітектури, школі понад 130 років, там де перекриття бетонне - там воно вистояло, а там де армстронг та черепашник - падає. Майже в кожному кабінеті ось такі пошкодження", - показує Тетяна Жорницька, директорка гімназії №26.

1 серпня цю школу погодили для очного навчання, за парти мали сісти майже 600 учнів. Тепер це під питанням.

"Приберемо ми швидко. Сподіваємося, що також швидко знайдеться фінансування, щоб вікна засклити і стелю зробити", - додала директорка навчального закладу.

На допомогу школі вмить вирушили батьки школярів.

"Над нашим будинком ракета розірвалася, повилітали вікна, частково двері. Це над нами було - на Молдованці. Ми постраждали, але коли бачимо, що треба робити щось і поприбирати те, що ми можемо своїми силами, ми прийшли, коли є вихідний", - говорить Ірина, мама п'ятикласниці.

Нагадаємо, у ніч на 14 серпня росіяни запустили по Одесі 15 ударних дронів та вісім ракет типу "Калібр". Троє людей постраждали, усі вони працівники гіпермаркету, який вигорів вщент.

Як писав "Ми-Україна" раніше, в ООН підтвердили, що від початку серпня 2023 року російські загарбники вбили 48 цивільних осіб, ще 210 українців отримали поранення.

Головне