МАГАТЕ стурбоване військовою активністю поблизу Курської АЕС

МАГАТЕ стурбоване військовою активністю поблизу Курської АЕС

Міжнародне агентство з атомної енергії висловило своє занепокоєння стосовно повідомлень про військову діяльність у районі Курської АЕС, що у російському місті Курчатов.

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі зробив офіційну заяву, в якій закликав усі сторони до максимальної стриманості для запобігання ядерній аварії. Ключовим принципом, на якому він наголосив, є імперативна необхідність забезпечення фізичної цілісності атомної електростанції, незалежно від її розташування.

"У зв'язку з повідомленнями про значну військову активність я хотів би нагадати всім сторонам про сім незамінних стовпів забезпечення ядерної безпеки та захисту під час збройного конфлікту. Крім того, я наголошую на п'яти конкретних принципах, які допоможуть забезпечити ядерну безпеку та захист, які були встановлені для Запорізької АЕС у контексті поточного конфлікту між рф Україною і які однаково застосовуються в цій ситуації", - зазначив Гроссі.

МАГАТЕ закликає всі сторони проявити максимальну стриманість для уникнення ядерної аварії з потенційно серйозними радіологічними наслідками. Агентство підтримує прямий контакт з відповідними органами обох країн і продовжуватиме займатися цим питанням, інформуючи міжнародну спільноту в міру необхідності.

Як відомо, на Курській АЕС розташовано шість енергоблоків з двома типами реакторів: РБМК-1000 та ВВЕР-510. Два блоки РБМК-1000 перебувають у стані зупинки, два інші - повністю працездатні. Ще два блоки ВВЕР-510 знаходяться на стадії будівництва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голова оборонного комітету Бундестагу побажав Україні "удачі під Курськом"

Як писав "Ми-Україна" раніше, Посольство Молдови в російській федерації закликало своїх співгромадян утриматися від поїздок у Курську область, а тих, хто перебуває у цьому регіоні, - виїхати звідти.

 

 

Головне