МАГАТЕ не виявило мін та вибухівки на дахах енергоблоків ЗАЕС

МАГАТЕ не виявило мін та вибухівки на дахах енергоблоків ЗАЕС

Експерти Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) не виявили мін або вибухівки на дахах третього та четвертого атомних блоків ЗАЕС. Про це повідомив гендиректор МАГАТ Рафаель Гроссі.

"Після вчорашнього доступу експерти МАГАТЕ не помітили мін або вибухівки на дахах реакторних будівель третього та четвертого блоків і турбінних залах ЗАЕС", – зазначив Гроссі.

Після неодноразових запитів команда МАГАТЕ отримала безперешкодний доступ до дахів двох реакторних блоків, а також могла чітко бачити дахи турбінних залів.

Доступ до дахів енергоблоків відбувся у четвер, 3 серпня. Уночі команда МАГАТЕ повідомила, що чула серію детонацій поблизу заводу. На ЗАЕС повідомили, що внаслідок цих детонацій впливу на атомну станцію, промзону та місто Енергодар не було.

Російські окупанти після переведення в режим гарячого зупину четвертого енергоблока Запорізької АЕС охолодили п'ятий енергоблок станції. Це викликає занепокоєння в експертів, оскільки створює ризики у ядерній та радіаційній безпеці.

Раніше спостерігачі місії МАГАТЕ зафіксували вибухи у  районі окупованої росіянами Запорізької атомної електростанції. Експерти МАГАТЕ зафіксували вибухи 26 та 27 липня. Також спостерігачі виявили міни на території станції.

Як повідомляв “Ми-Україна” раніше, у тимчасово захопленому росіянами Енергодарі для продовження роботи на ЗАЕС персонал змушують оформляти російські паспорти.

Головне