Ляшко розповів, чи дійсно в Україні є дефіцит сімейних лікарів через війну

Ляшко розповів, чи дійсно в Україні є дефіцит сімейних лікарів через війну

В Україні з початку повномасштабного вторгнення змінили принцип роботи сімейних лікарів. Про це розповів міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко в інтерв'ю "Ми-Україна".

Зокрема, зазначив очільник МОЗу, було скасовано ліміт на підписання декларацій з тим чи іншим сімейним лікарем.

"Ми дозволили з перших днів війни людині звернутися до будь-якого сімейного лікаря незалежно від того, чи є в тебе декларація, чи немає. Це факт, бо ми розуміємо, що сьогодні воєнний стан, сьогодні багато медиків не тільки виїхали за кордон, хоча за нашою статистикою це не більше 5% від тих лікарів і медичних сестер, які працюють в програмі медичних гарантій. Багато лікарів мобілізовані і в лавах Збройних Сил роблять свою роботу. На це треба також зважати. Але розуміючи те, що було багато сімейних лікарів, які залишилися, і в них був ліміт на декларації (1 800 декларацій за одного лікаря, - ред.), ми прибрали цей коефіцієнт (пониження зарплати за перевищення кількості декларацій, - ред.)", - зазначив Ляшко.

При цьому він наголосив, що тепер лікарі не можуть відмовляти пацієнтам в укладанні декларації.

Крім того міністр розповів про проблему у медичній системі в сільській місцевості.

"В нас проблема в тому, що не хочуть їхати (лікарі, - ред.) в сільську місцевість. І саме питання сільської місцевості з моменту військового стану набагато ускладнилося. Ускладнився доступ до медичної допомоги і до програми "Доступні ліки" порівняно з міськими населеними пунктами. І саме туди ми зараз спрямували свої зусилля. Ми зробили певні виїзні бригади, які їздять на територіях, де не ведуться бойові дії. Ми також зараз робимо масштабну закупівлю додаткових автомобілів для того, щоб передати їх на Центр первинної медико-санітарної допомоги. Вони дозволять існуючим штатам забезпечити більше покриття сільських населених пунктів", - зазначив Віктор Ляшко.

Як повідомляли "Ми-Україна", міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко заявив, що якісна медицина в Україні це відповідальність всього українського населення.

Головне