Лубінець звернувся до російської омбудсменки з вимогою розслідувати смерті українських політв'язнів

Лубінець звернувся до російської омбудсменки з вимогою розслідувати смерті українських політв'язнів

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до російської омбудсменки Тетяни Москалькової з вимогою провести розслідування та надати інформацію щодо смерті українських політв’язнів в росії Костянтина Ширінга та Джеміля Гафарова.

Про це Лубінець повідомив у своєму Telegram-каналі.

"Звернувся до Уповноваженої з прав людини рф Тетяни Москалькової з вимогою надати офіційну інформацію про смерть громадян України Костянтина Ширінга та Джеміля Гафарова та їх причини.  рф повинна провести ефективне і неупереджене розслідування обставин смерті політв’язнів та повідомити про його результати Уповноваженого ВР з прав людини", - заявив омбудсмен.

За його словами, антигуманне поводження з незаконно засудженими політв'язнями громадянами України, ненадання належної медичної допомоги є порушенням основоположних прав людини, норм міжнародного права та прирівнюється до катування.

Лубінець також додав, що готується лист до Комітету ООН проти катувань. Відповідно до Конвенції про захист цивільного населення під час війни забороняється застосування будь-яких заходів, які можуть завдати фізичних страждань або призвести до знищення осіб, які перебувають під захистом, що є під їхньою владою. Він також розповів, за що політв'язнів було засуджено.

61-річний українець Костянтин Ширінг помер у колонії №5 у місті Новотроїцьк Оренбурзької області Росії, де відбував незаконне покарання. Його засудили на 12 років за звинуваченням у "шпигунстві".

Про смерть 60-річного кримськотатарського активіста Джеміля Гафарова дізналися 10 лютого. Він помер у СІЗО Новочеркаська. Його засудили у рф за звинуваченням у причетності до діяльності терористичної організації.

https://www.youtube.com/watch?v=Mv6PEi0hRmg

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Лубінець демонстративно знищив свій членський квиток Європейського інституту омбудсмена. Таким чином він відреагував на те, що з Австрії у січні українських дітей незаконно вивезли до росії. За дозволом генсекретаря ЄІО Австрії Йозефа Зігеле двох українських дітей незаконно вивезли до росії, а саме до Москви.

Головне