Лубінець звернувся до МКЧХ та ООН через ймовірне вбивство українського військовополоненого

Лубінець звернувся до МКЧХ та ООН через ймовірне вбивство українського військовополоненого

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець терміново звернувся до Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) та Організації Об'єднаних Націй (ООН) у зв'язку з ймовірним жорстоким вбивством українського військовополоненого.

Про це повідомив український омбудсмен у Telegram.

У мережі з'явилися фото, на яких ймовірно зображено тіло українського полоненого, якому росіяни відрізали голову та кінцівки. Це не лише грубе порушення Женевської конвенції про поводження з військовополоненими, але й вияв нелюдської жорстокості. Лубінець підкреслив, що міжнародне гуманітарне право забороняє фізичне калічення, насильство чи вбивство військовополонених.

Лубінець закликав МКЧХ та ООН зафіксувати це порушення прав людини, а також українські правоохоронні органи перевірити особу вбитого полоненого та факт злочину.

Він наголосив, що відповідальність за вчинене лежить не тільки на російських солдатах, але й на рф. Лубінець також зазначив, що такі акти є частиною гібридної війни, спрямованої на залякування українців та наголошення на невиправданій жорстокості агресора.

“росія хоче залякати українців: як цивільних, так і військових. Нібито дивіться, на що ми здатні. Але дивлячись на такі кадри, зрозуміло одне: таке забути та пробачити не можливо! За злочини – повинне бути покарання”, - йдеться у повідомленні. 

Як писали “Ми-Україна” раніше, Києву вдалось встановити контакт з російською стороною щодо питання українських військовополонених, хоча він і не призвів поки що до суттєвого покращення ситуації.

Головне