Лубінець спростував чутки про "обмін дітьми" між Україною та росією: "Не було і не може бути"

Лубінець спростував чутки про

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заперечив інформацію, що з'явилася у низці іноземних ЗМІ, про нібито досягнуту угоду між Україною та рф щодо "обміну дітьми" за участі Катару.

"Жодних угод про "обмін" дітьми не було і не може бути!" - наголосив омбудсман.

Він назвав такі повідомлення "відвертим просування російських наративів".

Лубінець пояснив, що роль Катару полягає у сприянні викрадених та депортованих росією українських дітей та підкреслив, що Україна російських дітей не краде.

"Катар виступає посередником саме у поверненні незаконно депортованих та примусово переміщених українських дітей, за що ми надзвичайно вдячні. Водночас, Україна не викрадала і не утримує російських дітей на своїй території, не перешкоджає в їх поверненні в рф, якщо вони перебувають на нашій території", - заявив омбудсман.

Окремий пункт, на якому наголосив Лубінець, це відсутність такого процесу як "обмін дітьми" в міжнародному гуманітарному праві. 

Він закликав українські та іноземні медіа не поширювати "чергову російську пропаганду" та звертатися до офіційних джерел для отримання інформації.

Нагадаємо, за офіційним даними Офісу генпрокурора, росіяни примусово вивезли з України в рф, Білорусь або на ТОТ понад 19 500 дітей

Як писав "Ми-Україна" раніше, через російську збройну агресію загинули щонайменше 575 дітей, а 1609 отримали поранення. Реальні цифри можуть бути значно вищими. 

Головне