Литва презентувала нову концепцію "Коаліції з розмінування"

Литва презентувала нову концепцію

Литва презентувала нову концепцію "Коаліції з розмінування" заступнику очільника українського оборонного відомства Юрію Джигиру під час візиту до Вільнюса.

Про це повідомила пресслужба Міністерства оборони України в Telegram-каналі. Як зазначається, презентацію провів міністр національної оборони Литовської Республіки Арвідас Анушаускас.

Під оновленою концепцією маються на увазі елементи "гуманітарного розмінування" звільнених з-під російської окупації територій та "бойового розмінування" на лінії зіткнення з російськими військами.

Джигир пояснив, що міни та нерозірвані снаряди, які росіяни розкидали на українські землі, це не тільки перешкода для контрнаступу Збройних сил України, але й "постріл в наших дітей та онуків". Протягом десятиріч після закінчення певної війни країни можуть продовжувати потерпати від цих вибухонебезпечних предметів.

"Литва сьогодні очолює дуже важкий напрямок боротьби з цією підступною зброєю. Зокрема, розширення роботи коаліції на зони бойових дій підтверджує готовність швидко враховувати найгостріші проблеми і знаходити шляхи їх вирішення", - розповів Джигир.

Водночас Арвідас Анушаускас заявив, що для його країни реалізація питання щодо розмінування є головним пріоритетом в наданні допомоги Україні на 2024-2026 роки. До протимінної коаліції, очолюваної Литвою, наразі мають намір приєднатися 22 країни.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, українські сапери знищили протягом тижня - з 20 по 26 листопада - понад 1 200 вибухонебезпечних предметів. Також за вказаний період фахівці перевірили та розмінували 940,85 га.

Головне