Літак з Лавровим не пустили на зустріч очільників МЗС ОБСЄ, - ЗМІ

Літак з Лавровим не пустили на зустріч очільників МЗС ОБСЄ, - ЗМІ

Літак з міністром закордонних справ росії Сергієм Лавровим не пустили на зустріч очільників Міністерств закордонних справ ОБСЄ, яка відбудеться у столиці Північної Македонії Скоп'є.

Про це повідомило видання Agence France Presse. Як зазначається, міністр закордонних справ Північної Македонії Буяр Османі заявив, що отримав листа від Лаврова. У ньому російський посадовець "вимагав дозволити його присутність у Скоп'є".

За словами Османі, є низка проблем, які не дозволяють цьому статися. Повітряний простір Північної Македонії є закритим для російських літаків після приєднання країни до санкцій ЄС проти рф внаслідок повномасштабного вторгнення в Україну. Повітряні простори країн-сусідок Північної Македонії також є закритим для літаків з росії. Тож для того, аби Лавров зміг приєднатися до зустрічі, як наголосив Османі, "потрібно докласти певних матеріально-технічних зусиль".

Водночас македонський міністр розповів, що на зустрічі ОБСЄ, яка відбудеться 30 листопада, повинні бути присутні представники всіх 57 країн-учасниць Організації.

"Проте це буде залежати від рішень, які будуть прийняті найближчими днями. Я сподіваюся, що нам усім вдасться бути присутніми в Скоп’є", - підкреслив очільник зовнішньополітичного відомства Північної Македонії.

Минулого року Лаврова також не пустили на зустріч Організації у Польщі. Такий крок Варшави Москва назвала "безпрецедентним та провокаційним".

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Рада міністрів ОБСЄ збереться у столиці Північної Македонії Скоп'є у четвер, 30 листопада. Такі зустрічі відбувають щороку вже 30 років поспіль.

Головне