Лісова пожежа неподалік Лос-Анджелеса загрожує десяткам тисяч будівель: триває евакуація (відео)

Лісова пожежа неподалік Лос-Анджелеса загрожує десяткам тисяч будівель: триває евакуація (відео)

Неконтрольована лісова пожежа у США, що розпочалась 5 вересня, охопила передгір'я національного лісу Сан-Бернардіно, що приблизно в 105 км на схід від Лос-Анджелеса, загрожуючи десяткам тисяч будинків та будівель. Ситуація ускладнила аномальна спека з температурами вище +39°C, пише The Guardian.

За даними пожежної служби штату, понад 35 000 споруд, включаючи приватні будинки, багатоквартирні комплекси та комерційні будівлі, опинилися під загрозою. Влада видала накази про евакуацію для кількох районів, включаючи Раннінг-Спрінгс, Ерроубір-Лейк та території на схід від шосе 330.

Пожежею вже знищено близько 70 квадратних кілометрів трави та чагарників, залишивши за собою густу хмару темного диму. Губернатор Каліфорнії Гевін Ньюсом оголосив надзвичайний стан в окрузі Сан-Бернардіно.

Боротьбу з вогнем ускладнюють екстремальні погодні умови. Температура в регіоні перевищує 39°C, тоді як відносна вологість різко знизилася, що створює ідеальні умови для поширення вогню. Прогнозовані синоптиками грози можуть призвести до нових займань та ускладнити роботу пожежників.

Наразі більш як 600 вогнеборців долучено для протистояння з полум'ям за підтримки вертольотів та інших повітряних засобів. Повідомляється про трьох поранених пожежників, хоча деталі їхнього стану не розголошуються.

Експерти частково пов'язують зростання інтенсивності лісових пожеж в останні роки з глобальними кліматичними змінами, які призводять до більш спекотного та сухого клімату. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чорнобильській зоні масштабна пожежа: вогонь охопив 2600 га

Як писав "Ми-Україна" раніше, цьогорічний літній сезон у Північній півкулі - червень-серпень 2024 року - визнано найтеплішим за всю історію метеорологічних спостережень.

Головне