Лише 40% українських дітей за кордоном мають доступ до української освіти

Лише 40% українських дітей за кордоном мають доступ до української освіти

Українські діти, які перебувають за кордоном через військову агресію росії, мають можливість долучитися до української системи освіти. Але нині таких налічується лише 40%.

Про це повідомляє член Комітету освіти, науки та інновацій та голова піклувальної ради МУШ Роман Грищук.

Наразі в шкільних системах країн ЄС інтегровано понад 849 тисяч українських учнів, включаючи випускників та учнів початкових класів. Проте лише 341 тисяча з них має зв'язок з українською освітою.

“Нам важливо, щоб діти повернулись. Ми б хотіли, щоб кожна українська дитина була успішна там де вона є. Щоб не втрачала свою національну ідентичність і пишалась своєю країною”, - Роман Грищук.

У зв'язку з цим, за участі парламентаріїв, було презентовано нове бачення Міжнародної Української Школи (МУШ) - Державного ліцею, який відповідатиме за підтримку зв'язку з українськими дітьми, що перебувають за кордоном.

Грищук наголосив на важливості цього зв'язку: "Велика кількість дітей закордоном не має зв‘язку з освітньою системою України. І це погано не тільки тому, що дитина може втрачати українську ідентичність, асимульовуватись в країні перебування, а ще й банально не мати базових знань з українознавчих дисциплін. Без цього важко буде відновлювати навчання в українській школі. Маємо тримати зв‘язок з кожною українською дитиною."

Як писав "Ми-Україна" раніше, для підтримки стабільної чисельності населення в Україні необхідно, щоб 100 жінок протягом життя народжували 210-220 дітей.

Головне