Лише 4 з 18 країн надали кошти на закупівлю снарядів для України, - МО Чехії

Лише 4 з 18 країн надали кошти на закупівлю снарядів для України, - МО Чехії

Чехія звернулась із закликом до союзників, які обіцяли взяти участь у так званій чеській ініціативі із закупівлі снарядів для ЗСУ, виконати взяті на себе зобов'язання. На сьогодні це зробили лише чотири держави, заявила очільниця чеського оборонного відомства Чехії Яна Чернохова, пише Euractiv.

Йдеться про Канаду, Данію, Нідерланди та Португалію, тоді як учасниками чеської ініціативи зголосились бути 18 країн. Чеська Республіка відіграє роль координатора в рамках цієї ініціативи, беручи на себе функцію посередника. Вона узгоджує меморандуми про зобов'язання країн-донорів та контракти на закупівлю боєприпасів, а потім організовує логістичні аспекти процесу їх поставок. 

"Гроші надходять до нас поступово; ми не можемо купувати боєприпаси за борг. Якщо деякі країни підписали меморандум, але ще не надіслали кошти, ми не можемо продовжувати придбання. Це своєрідний заклик до тих урядів, які вже підписали меморандуми, щоб надіслати гроші", - наголосила міністерка.

Як відомо, днями глава МЗС Чехії Ян Ліпавський повідомив, що перші снаряди, куплені в рамках чеської ініціативи щодо додаткових поставок військової амуніції Україні, надійдуть у країну вже наступного місяця. 

Нагадаємо, до кінця 2024 року союзники планують передати Україні 500 000 артилерійських снарядів, закуплених у межах чеської ініціативи. Президент Польщі Анджей Дуда пообіцяв сприяти транспортуванню боєприпасів. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, 29 травня уряд Швеції оголосив про 16-й пакет військової допомоги Україні, який стане найбільшим від початку широкомасштабного вторгнення росії.

Головне