Китай збирається долучити кожного свого громадянина до контррозвідувальної роботи

Китай збирається долучити кожного свого громадянина до контррозвідувальної роботи

Міністерство державної безпеки КНР завило про необхідність створення всередині країни системи, яка зробить "нормальним явищем" участь всього населення у контррозвідці. Про це пише Reuters.

У відомстві заявили, що державі необідно заохочувати людей до контррозвідувальної роботи, включаючи створення каналів, якими окремі особи могли б повідомляти про підозрілу діяльність, а також винагородження їх за це.

Контррозвідка, як зазначається, вимагає не лише виконання роботи спеціалізованими органами нацбезпеки, а й "широкої участі населення", щоб посилити "антишпигунську лінію".

Заклик до популяризації антишпигунської роботи в Китаї став наступним кроком після розширення дії місцевого закону про контррозвідку у липні. Згідно з документом, несанкціоноване отримання "документів, даних, матеріалів та предметів, пов'язаних з національною безпекою та національними інтересами", може вважатися шпигунським злочином. На Заході переконані, що цей закон, а саме розпливчасті визначення у ньому, дають китайському режиму більше можливостей для втручання та регулювання діяльності іноземних інституцій.

Нагадаємо, 17 квітня агенти ФБР заарештували 61-річного Лу Цзяньвана з Бронкса та 59-річного Чена Цзіньпіна за те, що вони заснували Східний бродвейський поліцейський відділок у Нью-Йорку. Згодом ЗМІ опублікували розслідування, в якому розкрили місця розташування ще щонайменше шести таких відділків в країні.

Аналогічні таємні відділки КНР кілька місяців тому були виявлені в Канаді. Проте влада країни не виключає, що таких установ на канадській території може бути ще багато. Так само і Служба безпеки ФРН вважає, що в Німеччині вони також є.

Як писав "Ми-Україна" раніше, минулого місяця радник президента Франції з питань зовнішньої політики Еммануель Бонн заявив, що Китай, ймовірно, надає військову допомогу росії у війні проти України.

Головне