Китай прагне підвищити народжуваність: які методи розглядаються

Китай прагне підвищити народжуваність: які методи розглядаються

Китай старішає, в країні спостерігається демографічна криза. Стурбовані ситуацією чиновники висунули більше як 20 рекомендацій, які могли б посприяти підвищенню народжуваності, пише Reuters.

Криза в КНР виникла через “політику однієї дитини”, яка діяла в країні упродовж 35 років - з 1980 по 2015 роки. У 2021 році влада дала дозвіл родинам заводити до трьох дітей, але це ситуацію не змінило. Молодь скаржиться на те, що витрати на утримання дитини є надто високими, в той час, як доходи залишаються низькими, а система соцзахисту - слабкою. 

Серед пропозицій, озвучених під час щорічних зборів Народної політичної консультативної конференції Китаю, лунали наступні:

  • виплата субсидій родинам на першу дитину (нині в КНР її дають на другу та третю дитину), 
  • розширення безплатної освіти,
  • вдосконалення програми лікування безпліддя,
  • обмеження робочого дня для молоді до восьми годин (тоді вони матимуть час “закохатися, одружитися та завести дітей”), 
  • скасування державних обмежень на кількість дітей в сім'ях;
  • запровадження державних виплат по вагітності та пологах (нині це лежить на роботодавцях),
  • збільшення відпустки для батьків (для більшої залученості для догляду за дітьми не лише матерів).

Експерти вважають наміри КНР такими методами наростити народжуваність марними. За їхніми словами, вони зможуть хіба що підтримати її на поточному рівні. 

“Ви не можете змінити тенденцію до зниження. Але без будь-якої політики заохочення народжуваності народжуваність знижуватиметься ще більше”, - наголосив Сюцзянь Пен, старший науковий співробітник Центру політичних досліджень Університету Вікторії в Австралії.

Демограф І Фусянь також висловив сумніви у здатності змінити ситуацію. Він наголосив, що Китай потребує “революції парадигми всієї його економіки, суспільства, політики та дипломатії для підвищення народжуваності”.

Нагадаємо, за підсумками минулого року загальна чисельність населення КНР скоротилася на 850 000 осіб – до 1,4 мільярда. Коефіцієнт народжуваності впав до мінімального значення - 6,77 народження на тисячу осіб у 2022 році.

В ООН очікується скорочення населення Китаю до 1,3 млрд осіб до 2050 року, а до 2100 року - нижче 800 млн

Як писав "Ми-Украна" раніше, у Пентагоні прогнозують важкі бої в Україні навесні та влітку.

Головне