Китай міг надавати росії техніку для будівництва укріплень в Україні, - ЗМІ

Китай міг надавати росії техніку для будівництва укріплень в Україні, - ЗМІ

Китай міг надавати росії допомогу для зведення фортифікацій на окупованих територіях України. Такого висновку дійшли у виданні The Wall Street Journal, проаналізувавши торгові контракти між двома країнами.

Як зазначають у виданні, з початку поточного року і до липня обсяги двосторонньої торгівлі між Китаєм та росією зросли на 36%. Досить часто постачалася техніка подвійного призначення, яку можна використовувати у військових цілях. 

Також у The Wall Street Journal додали, що росія у понад три рази наростила імпорт китайських екскаваторів. Це сталося у той період, коли Сили оборони України закінчили контрнаступальні дії восени минулого року. Саме тоді окупанти почали облаштовувати свої оборонні позиції і використовували для цього китайську техніку.

"Китайські компанії дозволили росії побудувати укріплення в Україні. Це не збіг. Рік тому, коли російська армія почала відступати, вона справді почала окопуватись", - зазначив неназваний старший науковий співробітник Атлантичної ради.

Більше того, як стверджують у виданні, з початку повномасштабної війни росії в Україні китайці передали російським окупантам тисячу дронів, замаскованих під дитячі іграшки, шість вертольотів, оптичні приціли, вироби з титанових сплавів, що використовуються у виробництві озброєння, та деталі, що призначені для військової авіації.

Як повідомляли "Ми-Україна", раніше речник МЗС Китаю Ван Веньбін заявив, що його країна не постачає росії компоненти та комплектуючі для виробництва зброї.

Головне