Купи готівки та мільйони доларів на рахунках: ДБР затримало родину посадовців

Купи готівки та мільйони доларів на рахунках: ДБР затримало родину посадовців

Прокурори Офісу Генерального прокурора спільно з Державним бюро розслідувань викрили керівницю обласного центру медико-соціальної експертизи та її сина, який обіймає посаду в управлінні Пенсійного фонду, на незаконному збагаченні та махінаціях з медичними документами.

Про це повідомляє пресслужба ДБР.

У межах кримінального провадження правоохоронці провели обшуки в їхніх службових кабінетах та за місцем проживання. Під час слідчих дій виявлено велику суму грошей, фіктивні медичні документи та списки осіб, яким незаконно оформляли інвалідність для уникнення мобілізації.

У кабінеті керівниці МСЕК було знайдено 100 тисяч доларів США та документи з підробленими діагнозами. Крім того, вдома у підозрюваних виявлено понад 5 мільйонів доларів США, євро та гривні. Слідчі також вилучили коштовності, дорогі прикраси та документи, що вказують на відмивання грошей через бізнес-проєкти.

Правоохоронці встановили, що вони не задекларували значні статки, зокрема 30 об’єктів нерухомості в різних містах України, елітні автомобілі та корпоративні права на мільйони гривень. Під час обшуку посадовиця намагалася приховати частину грошей, викинувши через вікно дві сумки з 500 тисячами доларів.

Наразі триває слідство, а підозрюваним готують звинувачення за кількома статтями Кримінального кодексу України:

  • Ч. 5 ст. 190 (шахрайство в особливо великих розмірах);
  • Ч. 2 ст. 209 (легалізація майна, отриманого злочинним шляхом);
  • Ч. 2 ст. 366-2 (декларування недостовірної інформації);
  • Ст. 368-5 (незаконне збагачення).

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, Служба безпеки України ліквідувала злочинне угруповання, яке займалося фальсифікацією документів для ухилянтів від мобілізації. Вартість "послуг" становила від 8 до 12 тисяч доларів з одного клієнта. За попередніми підрахунками, угруповання отримало понад 40 мільйонів гривень.

Головне