"Культура під час війни. Захід": документальна стрічка про українських митців

"Це демонструє, що українська культура, яку нині атакують російські збройні сили та російський політикум, важлива і для нас, і ми готові підтримувати тих, хто її захищає", - Ремі Дюфло, заступник голови Представництва ЄС в Україні

Перший фільм із циклу документальних стрічок "Культура під час війни. Захід", який створюють за підтримки ЄС, представили у Києві.

Годинний фільм з історіями митців зі Львова, Чернівців, Луцька та Ужгорода створила творча група Ukrainer за підтримки Європейського Союзу - у межах комунікаційної кампанії ЄС "Разом творимо. Разом зберігаємо". Складається документальна стрічка з новел про життя і творчість українських діячів культури в умовах повномасшабної війни росії проти України.

"Ми намагатися показати різноманітність галузей, і різноманітність самих історій. Має бути і волонтерство частково, діючі митці, які відмовились від свого культурного поля і перейшли у волонтерське. Є ті, хто продовжив, але додав контекст війни", - Богдан Логвиненко, засновник Ukrainer і автор документального циклу "Культура під час війни"

І фільмів таких планується чотири - Захід, Схід, Північ і Південь. Це один із українських проєктів, які підтримує ЄС. За останні два роки партнери витратили до 15 млн євро на підтримку саме української культури, яка нині нищиться загарбниками. Серед ключових ініціатив з підтримки культури - House of Europe, EU4Culture, Креативна Європа та грант, наданий фонду ALIPH.

Публічно ознайомитись і з фільмом, і з досягненнями української культури та її підтримкою з боку ЄС можна буде вже 8 липня на мистецькому пленері "Культурна мозаїка".

"Це і про солідарність, і щоб підкреслити той факт, що ми підтримуємо Україну не тільки військовою допомогою, фінансовою і гуманітарною, а також підтримуємо культуру і українську ідентичність", - Ремі Дюфло, заступник голови Представництва ЄС в Україні.

За даними Міністерства культури та інформаційної політики України, в Україні пошкоджено, зруйновано і розграбовано щонайменше понад 1 520 об’єктів культурної спадщини.

Головне